Kötelező vagy sem?

Az ember ha céget kíván alapítani, már az indulást megelőzően rengeteg feladata van, amit sokszor nem könnyű eldönteni, hogy egyáltalán vonatkozik-e jogszabályi értelemben és előírások szerint a vállalatra, a tevékenységi körre, kötelező-e számára, milyen határidőkkel és milyen paraméterek mentén. Persze segítség kérés nélkül ezek nehezen megoldható feladatok, ám ha külső szolgáltató segítségét kérjük is nagyon meg kell néznünk, hogy kivel vagy kikkel szerződünk le, hogy az általuk nyújtott szolgálatás ne csak megfelelő költségvonzatot, hanem bizony eredményeket és valódi értékeket, biztonságos támaszt nyújtson a cégünknek.

A munkavédelem területe az egyik olyan feladatrész, amit minden vállalkozó gyűlölni vél, mumusként, a kötelező rosszként tekintenek a feladatokra, viszont abban az esetben, hogy ha a kiépített munkavédelmi rendszer valamilyen nagyobb problémától, balesettől vagy annak következményeitől védi meg a céget, hihetetlen módon tudnak örülni, és tulajdonképpen csak akkor jönnek rá, hogy mennyire fontos ez a tevékenységi rész, ez a feladatkör.

A kockázatértékelés feladatköre a munkavédelemhez kapcsolódóan minden induló vállalat számára kötelező, hiszen a munkavédelem szerves részét képezi. Pontosabban a kiépítésre kerülő munkavédelmi rendszer alapját adja. Hiszen gondoljunk csak bele, hogyan lehetne jó rendszert kiépíteni, ha nem ismerjük az egyes feladatrészek tevékenységeinek veszélyét, az anyagok veszélyfokát arra nézve, hogy egy-egy fázisban mennyire kell védeni a munkavállaló testi épségét, életét, az üzem biztonságát, a gyártósort, a raktárat és még sorolhatnám.

Hogyan lehet ezt a lehető lekönnyebben megúszni? Ha megfelelően felkészült, lelkiismeretes munkát végző profi céget, csapatot választunk erre a feladatkörre. Ebben az esetben ugyanis megfelelően támaszkodhatunk a szakértők munkájára, annak eredményére, és biztonságban, valódi nyugalmat nyújtó rendszerrel végezhetjük a tevékenységünket, és koncentrálhatunk a folyamatos termelésre, szolgáltatás nyújtásra. Felbecsülhetetlen segítség tud lenni a kötelező feladatok ellátásában.